Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
CRESTEREA PORCILOR
#145
Posted 22 January 2010 - 12:37
horia66, on 22nd January 2010, 00:25, said: Noi nu putem sti ce ar vrea sa afle acel gospodar cu 2-3 porci sau 10-20 de gaini. Dar acel gospodar ar putea pune un copil sau un nepot sa intre acilea pe forum si sa ne-ntrebe... I-am raspunde cu draga inima. Nu crezi ? Horia tine-o tot asa, esti pe drumul cel bun. Salutari de la un mic fermier. |
#146
Posted 22 January 2010 - 12:49
amarastean, on 22nd January 2010, 12:37, said: Daca intra cineva pe forum sa puna intrebari asa cum am facut si eu acum ceva vreme despre aclimatizarea caprelor Boer si primeste un raspuns ca cel primit de mine de la Akomar gen ''infometarea animalelor'' cu greu il convingi sa revina cu alte postari. ... Tocmai ce am revazut acea postare a lui Akomar. Omul iti spunea - de fapt spunea la toata lumea - ca atunci cand cineva intreaba despre posibilitatile de aclimatizare a unei rase la conditiile din Romania, sa nu va ganditi de fapt, ca acea rasa poate fi "obisnuita" cu FOAMEA. Acesta nu era un raspuns direct catre tine, ci mai mult o precizare: nu va ganditi la infometare cand spuneti "conditii din Romania", fiindca nici o rasa nu va performa daca este infometata. Asta ca sa dezamosez situatia un pic conflictuala care s-a creat intre tine si Akomar. Cred ca e vorba numai de scrierea in graba a unui post (Akomar) si de intelegerea gresita a mesajului (amarastean). |
#147
Posted 22 January 2010 - 13:00
horia66, on 22nd January 2010, 10:49, said: Tocmai ce am revazut acea postare a lui Akomar. Omul iti spunea - de fapt spunea la toata lumea - ca atunci cand cineva intreaba despre posibilitatile de aclimatizare a unei rase la conditiile din Romania, sa nu va ganditi de fapt, ca acea rasa poate fi "obisnuita" cu FOAMEA. Acesta nu era un raspuns direct catre tine, ci mai mult o precizare: nu va ganditi la infometare cand spuneti "conditii din Romania", fiindca nici o rasa nu va performa daca este infometata. Asta ca sa dezamosez situatia un pic conflictuala care s-a creat intre tine si Akomar. Cred ca e vorba numai de scrierea in graba a unui post (Akomar) si de intelegerea gresita a mesajului (amarastean). Absolut, aia a fost o postare despre aclimatizare facuta total la modul general. Nu ti-a fost adresata direct "amarastean", adica tu ai crezut ca te-am jignit si ca ti-am zis ca tu infometezi animalele, sau ce ai inteles tu? Da-ti seama ca asta este un mod de comunicare in scris, in care e cu atat mai dificil sa intelegi ce vrea celalalt cat nici macar nu l-ai vazut vreodata in viata ta si nu stii ce fel de om e. De aceea, ca tot suntem pe aici si vom mai fi o perioada, cand mai apar probleme de interpretare, spune-le omule aici sa le rezolvam impreuna ca nu exista nici un fel de rautati, cel putin nu voite din partea mea. Te rog accepta-mi scuzele. |
#148
Posted 23 January 2010 - 12:19
Akomar, on 22nd January 2010, 13:00, said: Absolut, aia a fost o postare despre aclimatizare facuta total la modul general. Nu ti-a fost adresata direct "amarastean", adica tu ai crezut ca te-am jignit si ca ti-am zis ca tu infometezi animalele, sau ce ai inteles tu? Da-ti seama ca asta este un mod de comunicare in scris, in care e cu atat mai dificil sa intelegi ce vrea celalalt cat nici macar nu l-ai vazut vreodata in viata ta si nu stii ce fel de om e. De aceea, ca tot suntem pe aici si vom mai fi o perioada, cand mai apar probleme de interpretare, spune-le omule aici sa le rezolvam impreuna ca nu exista nici un fel de rautati, cel putin nu voite din partea mea. Te rog accepta-mi scuzele. Din partea mea toate cele bune. |
#149
Posted 23 January 2010 - 14:38
amarastean, on 23rd January 2010, 12:19, said: ... Cand am intrebat de aclimatizare m-am referit strict la conditiile de clima din Romania afland ca aceasta rasa provine din Africa. ... Sa stii ca, prin aclimatizare nu se intelege doar adaptarea la conditiile climatice. Inseamna si tehnologie de crestere, inseamna si alimentatie - pentru ca alimentatia animalelor domestice este foarte mult influentata de clima, anumite plante furajere pot (sau... nu pot) sa creasca la noi, la fel ca in alte zone. Pe langa asta, Romania are mai multe zone climatice: difera Baraganul de Apuseni, de Banat sau de Moldova. In general, un animal se aclimatizeaza cu ata^t mai bine cu ca^t e adus mai de ta^nar. Adultele in va^rf de productie se aclimatizeaza foarte greu. Din acest motiv se prefera insamantarea artificiala a unei femele "bastinase" cu material seminal de la o rasa ce evolueaza bine pe alte continente... Si, dupa obtinerea primilor metisi - daca esti multumit de rezultate, faci incrucisari de "intoarcere" - adica tot cu rasa paterna, pa^na te apropii din ce in ce mai mult de ea. |
#150
Posted 23 January 2010 - 15:09
amarastean, on 23rd January 2010, 10:19, said: Nu-i nevoie de scuze. Nu am intrat pe acest topic pentru polemici ci pentru a afla ceva nou care sa ma ajute. Cand am intrebat de aclimatizare m-am referit strict la conditiile de clima din Romania afland ca aceasta rasa provine din Africa. Adica asteptam un raspuns din acest punct de vedere, de aceea mi s-a parut putin deplasat raspunsul tau. Din partea mea toate cele bune. In momentul in care ai folosit termenul de aclimatizare am dedus gresit ca i-ai inteles semnificatia. "Aclimatizare" chiar daca are cuvinatul "clima" inclus nu se refera doar la diferentele de temperatura sau precipitatii. In cazul aclimatizarii animalelor, un animal se considera alimatizat in momentul in care iti performeaza la fel in noul mediu de viata. Asta e si scopul, daca iau o vaca de lapte din SUA de exemplu, o iau sa imi dea aceeasi cantitate de lapte ca acolo, nu doar sa traiasca in mediul meu. Sunt unii care considera ca daca importi un animal el poate performa daca temperatura "e cam la fel" si atat. Daca importi o vaca performanta si o lasi doar la pasune si aia incompleta, ea nu se va aclimatiza in veci. Edited by Akomar, 23 January 2010 - 15:10. |
#151
Posted 24 January 2010 - 13:23
gigidinchitila, on 22nd January 2010, 12:28, said: Danahile, nu vreau sa ma intelegi gresit, insa agricultura de subzistenta va disparea. Vor fi tot mai putini oameni care isi vor pune 2 hectare de porumb, vor creste 3 porci, o vaca si 20 de gaini si vor trai linistiti. Daca tinerii de care spuneai mai sus nu vor incerca sa treaca de la subzistenta la afacere, nu vor avea nici o tragere de inima sa ramana la tara. Iar "tipicul" este cel mai mare dusman al evolutiei, mai ales la noi in tara. Dupa revolutie s-a renuntat la toti specialistii in Agricultura tocmai pentru ca "eu am crescut ceva porci la viata mea" si "oameni stiu sa aiba grija de un animal". Ideea e in felul urmator: Cresterea animalelor e un ansamblu de factori ce depind unul de altul si daca vrei sa faci calumea trebuie sa ai grija de toti... Degeaba le dai mancare buna daca e soiul prost; degeaba e soiul bun daca nu are conditii bune in grajd; degeaba obtii un animal calumea daca nu ai unde sa il vinzi sau nu poti sa obtii suficienti bani pe el. Nu sunt adeptul solutiilor de foarte multi bani insa sunt sigur ca si in gospodariile de la tara se pot face cateva imbunatatiri care sa schimbe drastic conditiile de viata si de lucru, si asta cu investitii minime. Insa sunt prea putini cei dornici sa faca asa ceva. Iar in privinta cresterii de porci chiar cu scopul unui venit suplimentar...Spune care sunt problemele cu care te intalnesti si cu siguranta vor veni si solutii pentru ele! De asemenea ai putea cauta cartea "Tehnologii alternative pentru Cresterea porcilor" pentru cateva idei si sfaturi practice. madlaine666, on 13th January 2010, 17:14, said: Salut toti participantii la acest subiect, va felicit pentru comentariile postate si va deranjez si eu cu o intrebare, observ ca foarte multa lume de aici este trecuta prin vaste experiente legate de ferme, fermulite, s.a.m.d, si anume:credeti ca pot da start unei mici ferme formata dintr-un vier si 5 scroafe, avand in vedere ca dispun de 5.000 de euro(bani pentru constructia unui padoc si achizitionarea animalelor) si aproape 1 HA de pamant? |
#152
Posted 29 January 2010 - 19:07
danahile, on 24th January 2010, 09:23, said: atunnci va dispare agricultura de subzistenta cand oameni o vor face profesionist si asta inseamna sa o faci in profit adica sa castigi .daca eu cresc un porc cu 350 kg furaj la 100 kg si ma costa 550 de lei si il vand cu 1000 lei asta e agricultura de subzistenta?eu asta am vrut sa spun.sau daca eu mananc porc crescut de mine cu 7 lei kg asta e subzistenta? In primul rand, nu vreau sa crezi ca am ceva cu tine sau ma contrez de dragul de a ma contra! Ambii mei parinti sunt ingineri zootehnisti deci nu pot spune ca sunt in afara subiectului. Soarta m-a facut sa urmez calea vanzarilor ca mod de viata. Din cauza asta pot sa analizez pragmatic atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere business. Ce ai spus tu mai sus se incadreaza exact in definitia "Agriculturii de subzistenta". Daca mi-ai fi spus ca din cresterea porcilor obtii lunar macar un salariu decent(peste 1000 EUR) atunci era alta discutie. Faptul ca iti trebuie 350 de kg de furaj pt un porc de 100 de kile inseamna ca ai un food conversion rate de cca 4,6(4,6 kile de hrana pt 1 kil de porc in viu) in timp ce altii pot obtine acelasi kil cu 3 sau 3,5 kile de hrana. poti sa detaliezi te rog calculul asta:"ma costa 550 de lei si il vand cu 1000" insa raspunzand si la urmatoarele intrebari: Cat te-a costat purcelul in viu. Cati porci ai vandut intr-un an. Ce volum de munca au necesitat. Cat te-a costat furajul. Cat te-au costat vaccinuri si eventuale tratamente(daca a fost nevoie). PS: Daca nu te enervezi prea rau si facem impreuna exercitiul asta, o sa vezi ca o sa obtinem o concluzie interesanta |
#153
Posted 30 January 2010 - 01:16
gigidinchitila, on 29th January 2010, 19:07, said: In primul rand, nu vreau sa crezi ca am ceva cu tine sau ma contrez de dragul de a ma contra! Ambii mei parinti sunt ingineri zootehnisti deci nu pot spune ca sunt in afara subiectului. Soarta m-a facut sa urmez calea vanzarilor ca mod de viata. Din cauza asta pot sa analizez pragmatic atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere business. Ce ai spus tu mai sus se incadreaza exact in definitia "Agriculturii de subzistenta". Daca mi-ai fi spus ca din cresterea porcilor obtii lunar macar un salariu decent(peste 1000 EUR) atunci era alta discutie. Faptul ca iti trebuie 350 de kg de furaj pt un porc de 100 de kile inseamna ca ai un food conversion rate de cca 4,6(4,6 kile de hrana pt 1 kil de porc in viu) in timp ce altii pot obtine acelasi kil cu 3 sau 3,5 kile de hrana. poti sa detaliezi te rog calculul asta:"ma costa 550 de lei si il vand cu 1000" insa raspunzand si la urmatoarele intrebari: Cat te-a costat purcelul in viu. Cati porci ai vandut intr-un an. Ce volum de munca au necesitat. Cat te-a costat furajul. Cat te-au costat vaccinuri si eventuale tratamente(daca a fost nevoie). PS: Daca nu te enervezi prea rau si facem impreuna exercitiul asta, o sa vezi ca o sa obtinem o concluzie interesanta poate ca ai dreptate in privinta termenului de agricultura de subzistenta iar tipul asta de contre imi face chiar placere si poate animam un pic pe aici.nu mia plcut nici mie acasa fiind copil cand vedeam ca tata arunca cate o galeata de boabe la porci si le punea apa apoi ma trimetia dupa buruiana la porci cand nu avea altceva de lucru si de 5 ori p zi .mi se parea o risipa cand vedeam in balega boabe intregi pe care le aruncam p gunoi apoi credeam ca isi bate joc de mine cand ma punea sa aduc buruiana la porci stiind ca din buruiana nu cresc deloc.mai tarziu miam dat seama ca tata stia foarte bine ce face dar eu nu intelegeam .boabele de pe gunoi le manca gainile si inca cu mare placere iar buruiana o sursa de vitamine si alte cele de care noi habar nu aveam p atunci facea ca porci sa creasca sanatosi fara a fi nevoie de medic .cred acum dupa multi ani ca ne intoarcem la cea fost cred ca multi din cei cu un salariu decent siar dori o bucata de carne dintrun porc crescut ca in acele timpuri .amintiri... sa ne intoarcem la ale noastre:purcelu cumparat din piata in jur de 200 lei +cereale 0,5lei kgx350=175+pvm 35kgx3,5=125 +50 de lei altele(apa, curent etc)total 550 lei.cu aceste cheltuieli duc porcul la 120 kg viu,taiat ramane in jur de 90 kg pe care le vand la 13 lei kg din curte si credetima ca as putea vinde mult mai mult decat 40 de capete p care le tin eu anual.cumpar purcei la targul din iunie prima duminica si ii vand in septembrie (in viu cu 9 lei kg) o serie si celalalta din septembrie pana de craciun.fiecare serie de 20 capete.orcum am avut un profit de 400 pe cap.toate astea in afara serviciului dimineata 30 min furajare la pranz lucerna le da nevastamea seara 1 ora dau mancare le fac curat si cosesc lucerna ptr a doua zi.furajare uscata apa la discretie ,padoc la dispozitie.sincer va spun doctoru mai rar .din craciun pana in iunie grajdul sta gol in afara de aprilie mai cand cresc 50 pui de carne ptru mine.daca aveti vreo nelamurire astept.stima Edited by horia66, 31 January 2010 - 22:15. |
#154
Posted 31 January 2010 - 22:27
danahile, on 30th January 2010, 01:16, said: ... facea ca porci sa creasca sanatosi fara a fi nevoie de medic .... sincer va spun doctoru mai rar . ... Nu vreau sa te sperii. Am cunoscut aceeasi mentalitate intr-o zona de munte in care paseam ca ta^nar medic de circumscriptie, acu' vreo 20 de ani ... Considerau ca daca in trecut porcii (si pasarile) nu li se (prea) imbolnaveau, n-avea nici un rost sa dea banii pe vaccinuri si pe tratamente preventive. La fel si cu oile. Si - ca urmare a maririi traficului de persoane, vehicule si animale in respectiva zona - au inceput sa se imbolnaveasca ... Colibaciloze, pasteureloze, (pesta porcina si pseudopesta aviara, nu - ca vaccinam obligatoriu), agalaxie contagioasa, scabie si hemosporidioze la ovine etc. Ce vreau sa spun: ai grija si ia-ti masurile preventive necesare, sa nu pla^ngi mai ta^rziu... |
#155
Posted 04 February 2010 - 16:46
danahile, on 29th January 2010, 21:16, said: sa ne intoarcem la ale noastre:purcelu cumparat din piata in jur de 200 lei +cereale 0,5lei kgx350=175+pvm 35kgx3,5=125 +50 de lei altele(apa, curent etc)total 550 lei.cu aceste cheltuieli duc porcul la 120 kg viu,taiat ramane in jur de 90 kg pe care le vand la 13 lei kg din curte si credetima ca as putea vinde mult mai mult decat 40 de capete p care le tin eu anual.cumpar purcei la targul din iunie prima duminica si ii vand in septembrie (in viu cu 9 lei kg) o serie si celalalta din septembrie pana de craciun.fiecare serie de 20 capete.orcum am avut un profit de 400 pe cap.toate astea in afara serviciului dimineata 30 min furajare la pranz lucerna le da nevastamea seara 1 ora dau mancare le fac curat si cosesc lucerna ptr a doua zi.furajare uscata apa la discretie ,padoc la dispozitie.sincer va spun doctoru mai rar .din craciun pana in iunie grajdul sta gol in afara de aprilie mai cand cresc 50 pui de carne ptru mine.daca aveti vreo nelamurire astept.stima Din pacate sunt cocosat cu treaba si nu apuc sa dau un raspuns mai elaborat dar pentru ca mai arunc cate un ochi pe aici, vreau sa imi continui ideea... Ce incercam eu sa spun pana acum nu era in nici un caz gandit ca un afront la adresa ta...Voiam sa spun doar ca acest sistem este strict legat de tine, de capacitatea ta de munca si de timpul tau disponibil. In sistemul actual ai ajuns(sau esti foarte aproape) de capacitatea maxima de lucru si nu ai putea creste mai multe animale fara sa renunti la serviciu sau sa angajezi pe cineva. Pe langa costurile efective cu achizitia animalului si cu hrana, trebuie sa iei in calcul ca in costul final intra si cca 900 de ore de munca din partea ta( 3 ore de munca pe zi, timp de 7 luni, la care se adauga cca 6 ore per porc necesare taierii si vanzarii). Asta s-ar transpune in 18 RON pe ora da te munca...cee ce nu e rau daca nu apar cheltuieli neprevazute(boli, porc infestat cu trichina...etc) si daca ai facut calculul corect in ceea ce priveste costurile si profitul. |
#156
Posted 05 March 2010 - 16:17
Salutare la toata lumea,as avea si eu o intrebare :
Ce inseamna in conditiile gospodariei taranesti un adapost de porci "ca lumea" ,in ideia ca as vrea sa fac trecerea catre o ferma de semisubzistenta iar apoi mai catre comercial ? Am facut in toamna o constructie de boltari cu placa de beton( de 8/4 si inalta de 2,3) pe care am impartit-o in doua boxe de 4/3 cu un hol de acces pe lateral,avand doua geamuri pe o parte si doua ferestruici - 0,4/0,4- goale pe partea opusa(de aerisire ziceam eu).Din acelas motiv am lasat si usa fara geam.In interior erau 7purcei, un porc mare si o purcea. Asta iarna de teama frigului am inchis cele doua ferestruici cu niste burete dupa care in grajd a inceput sa miroasa mai intepetor la nas.Cand mi-a fatat purceaua pe 19 dec am pus si la usa celofan iar a doua zi peretii erau plini de apa.Cand am dat jos buretele si celofanul mi-au inghetat peretii. Deci as vrea sa va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa asigur ventilatia naturala pe timp de iarna luand in considerare faptul ca vreau sa cresc patru purcele de prasila. Cam cati porci de ingrasat ar putea incapea in acest spatiu si cum as rezolva cu aerisirea fara sa fie curenti de aer.........asta iarna, ca ma gandesc ca vara las toate alea deschise si se rezolva problema. Daca acum am purceluse cu mama duroc si tata pietrean,cu ce porc ar fi cel mai bine sa le insamantez ? (stiu ca cele mai bune mame sant F1 marele alb cu landras dar acum...deh,asta am...iar alti bani....iok ) .As vrea sa scot purcei pt. vanzare la targ. |
#157
Posted 05 March 2010 - 19:14
Intrebare:
Ce rasa e mai productiva la fatare in conditii de gospodarie? |
#158
Posted 05 March 2010 - 21:24
Asa-numitele rase materne: Marele Alb (Yorkshire) si Landrace. Daca iti cauti scroafe, cel mai bine iei dintr-una din aceste doua rase, sau un hibrid intre ele doua.
Se numesc rase materne pt. ca: 1 - au o prolificitate foarte buna (numar mare de ovule la ovulatie - numar mare de embrioni); 2 - au un numar mare de mameloane (13-14), reusind astfel sa alapteze un mare numar de purcei; 3 - sunt foarte putin agresive si sunt "tandre" cu purceii (nr. de purcei morti pa^na la intarcare e foarte mic, comparativ cu alte rase). Aceste scroafe - rase materne este bine sa le montezi cu vieri din rase paterne: Duroc, Pietrain. Acestia ofera descendentilor o precocitate ridicata (ajung repede la greutatea de adult - ritm de crestere f. bun) si un procent mare de carne in carcasa. Cele mai bune rezultate se obtin azi prin ingrasarea hibrizilor tetraliniari: mama Landrace X Marele Alb si tatal Duroc X Pietrain. |
#159
Posted 05 March 2010 - 21:44
Multumesc frumos!
Daca stie cineva de unde as putea cumpara cateva purceluse rog sa imi dea de veste. Ma intereseaza in zona de sud, cat mai aproape de Alexandria! |
#160
Posted 05 March 2010 - 22:08
Ai mare grija, ferma respectiva sa fie libera de PRRS ! (sindromul respirator si reproductiv porcin). Si dupa ce le iei, sa le vaccinezi anti-PRRS.
Este o ferma la Salcia (Teleorman) care avea nucleu de Seghers. Cauta-i si ia-i la telefon... Edited by horia66, 05 March 2010 - 22:11. |
#161
Posted 05 May 2010 - 16:38
salutare,
am 4 purceluse care au crescut de mici impreuna, deci grupul este format as vrea sa stiu cat timp pot sa le tin impreuna in aceiasi boxa dupa ce raman gestante, fara teama ca se lovesc una pe alta si avorteaza din lipsa de spatiu,eu as vrea sa le separ doar inainte de fatare,iar dupa intarcare sa le impreun iar problema e ca, ce fac daca nu "ia" toate odata,care e perioada cea mai periculoasa pt.ele ? |
#162
Posted 05 May 2010 - 17:26
horia66, on 5th March 2010, 21:08, said: Ai mare grija, ferma respectiva sa fie libera de PRRS ! (sindromul respirator si reproductiv porcin). Si dupa ce le iei, sa le vaccinezi anti-PRRS. Este o ferma la Salcia (Teleorman) care avea nucleu de Seghers. Cauta-i si ia-i la telefon... Acum am vazut mesajul tau Horia despre ferma din Salcia si mi-am amintit ceva haios legat de ei. Demult, tare demult...cand aparusera probioticele in Romania prima data, lucram cu cineva la promovarea lor in tara si prin mai multe plimbari am dat si de ferma asta. Am discutat acolo cu un nene doctor care nu auzise de probiotice dar a fost foarte receptiv la ce-i spuneam si parea captivat de concept. Dupa discutii lungi ce pareau interminabile, omul zice: -"acum pe mine va rog sa ma scuzati dar trebuie sa plec pentru ca vin oamenii cu scroafele"... - Ce scroafe domn' doctor, zicem noi, ati cumparat ceva scroafe? - Nu, zice el, dar noi scoatem scroafele la pasunat de urzica colea in spatele fermei in padure.... M-am uitat la colegul meu, el la mine, eu la el...si ne-am inteles din priviri ca ar trebui sa ne cerem scuze de deranj si sa mergem intr-ale noastre... Nu erau inca pregatiti pentru probiotice... |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users